"İSTİLA 04.05.11 - 04.06.11"
BASIN BÜLTENİ
İstila kelimesi “Bir ülkeyi silah gücüyle ele geçirme” karşılığını taşımakla birlikte “yayılma, kaplama, sarma, bürüme” anlamlarını da taşımaktadır. Bu anlamlar üzerinden bakıldığında istilanın boyutları çok katmanlıdır; direkt bir eylem özelliği taşıyan istilanın ikinci bir yüzü vardır: “gizli istila”. Gizli istila, farkında olmadan hayatınızın her alanına sızan ve kuşatan kültürel bir eylem türüdür, Sessiz sedasız yaşamınızın odağına yerleşir, siz farkında bile olmadan tüm savunma mekanizmanızı pasifize eder ve güncel yaşam pratiğinizde tüm eylemlerinizi belirleyen bir çerçeve oluşturur.
İstilacı ve istila edilen iki ayağıdır istilanın. Bir istilacının doğrudan kullandığı silahlar, en ilkel baltadan günümüzde kullanılan lazer güdümlü füzelere kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içerir: “Öldürebildiğin kadar öldür ve istila et” İstila edilen ise eylemin direkt tanığıdır. Gizli istila ise bir takım gizli nesnelerin, yaşam kültürüne saldırısı ile ortaya çıkmaktadır. Bu noktada istilacının kimliği örtük, istila edilen ise saldırıya açıktır: “Yaşatabildiğin kadar yaşat ve istila et”
Önemli olan nokta, nasıl yaşattığındır. Günümüzde savaş her yerde, istila da her alanda kendini göstermektedir. Sun Tzu’nun “Savaş sanatı”nın 20. yüzyılın sonlarından itibaren ekonomi ve iş dünyasında da kullanılmakta olması, savaş stratejilerinin gizli istila yöntemlerinde de kullanılması durumunun açık kanıtıdır.
Bu kavramlar üzerinden yola çıkılarak hazırlanan “istila” konulu sergi; kültürel alanda hayatın her alanına nüfuz eden gizli istilaya vurgu yapmakta ve bu yolda kullanılan bazı silahlar, yöntemler ve sonuçları, yapıtlar üzerinden bir takım eğretilemelerle tartıştırmayı amaçlamaktadır. Bu tartışmalar bir deşifrasyonu içermekten çok gizli, istilaya dair seçilmiş ipuçlarıyla gerçekleştirilmektedir.
Sergide yer alan işler ipuçlarının, Gratel’in kaybolan ekmeklerinin değil, dönüş yolunun bulunabilmesi için izlenebilecek zamana düşülmüş taşlar olabilmesini hedeflemektedir.
Sergi Pazar Hariç hergün 10:00-19:00 arasında görülebilir.
MAC ART GALLERY
Mim Kemal Öke Cad. No:23/3-4 34367 Nişantaşı İstanbul
Tel: +90 212 343 85 40-41
Fax: +90 212 343 85 42
open everyday except sunday
between 10 am and 7 pm
Açılış Saatleri : Pazar hariç hergün 10:00-19:00 arası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder