4 Aralık 2012 Salı

WHATEVER I AM NOT AN ARTIST ! . bubirkitschen etkinligidir





“WHATEVER I’M NOT AN ARTIST!”
-Kitschen Güncel Sanat İnisiyatifi-


'Whatever I'm not an artist!' tümcesi 2008 yılında Akdeniz ve Avrupa birliği ülkelerinden, tamamı sanat dışında profesyonlara sahip ve daha önce plastik malzemeyle hiç tanışmamış katılımcılardan oluşan bir tasarım çalıştayında ortaya atıldı. Katılımcılar kendilerine verilen bir günlük süre içinde yabancı oldukları bir alanda üretim yapmaya teşvik edildiler, doğal olarak primitif  limitleri olabildiğince zorlanmış öte yandan çok farklı bakış açıları ve deneyimler barındıran üretimler ve çizimler ortaya çıktı. Çalışmalarla ilgili kritik verilen yoğun tartışma süreçlerinin sonunda Lübnan'lı bir öğrenci, bir çok denemeden sonra küçük bir kağıda anlamsız bir biçim karalayarak altına yine el yazısı harflerle 'Whatever I'm not an artist!' sloganını yazdı. Buna bir slogan denebilirdi; çünkü altında umutsuz bir dışavurum ve yüksek sesli bir söylem bulunmaktaydı. Bu slogan aslında sanatçı olmamanın getirdiği anlık bir ferahlık, herkesin uğraşı olabilecek herhangi bir mesleğe sığınma çabası ve zaten yapamamanın verdiği sorumluluk duygusundan kaçıştı…

Kitschen Güncel Sanat İnisiyatifi de, “Whatever I’m not an artist!” söylemi üzerinden hareket ederek günümüzdeki sanatçı algısını, sanatçının ne’liğini, kimliğini, etkinliğini, alanını, sınırlarını ve kapsayıcılığını gerçekleştirecekleri sergi ile farklı disiplinlerde üretilmiş işler üzerinden tartışmaya açıyor. Sergi, söylemin anlamsal olarak yarattığı eleştiri mekanizmasını devre dışı bırakabilme özelliğine sığınarak kendisine geniş ve rahat bir yapıp etme alanı yaratırken, diğer yandan da söylemin doğurduğu yeni bir önermenin sorumluluk ve yükünü taşımaktadır. Bu ironik durum, serginin merkez odağını oluşturmakta ve anlamın sınırlarını zorlamaktadır.

Fırat Engin, Ekin Kılıç ve Elif Varol Ergen' den oluşan Kitschen Güncel Sanat inisiyatifinin sergisi, "Torun"da 14 Aralık / 5 Ocak arasında görülebilecektir.
Adres: Ballıbaba Sokak No: 52 Küçükesat \ Ankara 
http://torun-web.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder